Αρχική » Μεταπτυχιακές Σπουδές » Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Επικοινωνία και ΜΜΕ"

Μεταπτυχιακό Προγράμμα Σπουδών (ΠΜΣ) στην Επικοινωνία και ΜΜΕ

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία & ΜΜΕ άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-97. Αναμορφώθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 με δύο κατευθύνσεις («Πολιτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες» - «Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία») και λειτούργησε με τη μορφή αυτή έως το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αναμορφώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 προκειμένου να εξειδικευθεί σε επιστημονικές περιοχές για τις οποίες η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία έχουν θέσει υψηλή στρατηγική προτεραιότητα. Το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αναμορφώνεται εκ νέου για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των μεταπτυχιακών σπουδών και φοιτητών.

Το ΠΜΣ στην Επικοινωνία και ΜΜΕ συνδέεται με το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί μετεξέλιξη του προϋφιστάμενου ΠΜΣ. 

Το γνωστικό αντικείμενο του αναμορφωμένου προγράμματος βρίσκεται στον πυρήνα γνωστικών περιοχών αιχμής. Το πρόγραμμα:

(α) προσφέρει σπουδές οι οποίες παρέχουν γνώσεις και δεξιότητες στις περιοχές των δημοσιογραφικών σπουδών,  της πολιτικής επικοινωνίας και των νέων μέσων, των πολιτισμικών και κινηματογραφικών σπουδών, της διαχείρισης συγκρούσεων και των τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορίας,

(β) συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας (πλήρως καταρτισμένα και ειδικευμένα στελέχη στα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα),

(γ) πραγματοποιείται από διδάσκοντες και συνεργάτες του Τμήματος που έχουν αποδεδειγμένη διεπιστημονική προσέγγιση (εκ της φύσεως του γνωστικού αντικειμένου της επικοινωνίας) και έχουν αξιοποιήσει τις συνέργειες των διαφόρων επιστημονικών κλάδων που ασχολούνται με την επικοινωνία, σε ποικίλες έρευνες.

Ειδικότερα, το τρέχον ΠΜΣ περιλαμβάνει πέντε κατευθύνσεις:

Το ΠΜΣ απονέμει επίσης και διδακτορικό δίπλωμα. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής (συμπεριλαμβανομένων των ισοτίμων με αυτά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και ειδικότερα υποψήφιοι που διαθέτουν πτυχίο Σχολών ή Τμημάτων Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φιλοσοφικών, Κοινωνικών, Νομικών Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών καθώς και των Επιστημών της Αγωγής.

Επίσης, γίνονται δεκτοί:

α) οι πτυχιούχοι Σχολών ή Τμημάτων Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και των Τμημάτων Κινηματογραφικών και Θεατρικών Σπουδών μόνο για την κατεύθυνση «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές», και

β) οι πτυχιούχοι Σχολών ή Τμημάτων Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας, Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφικής Τέχνης, Ψηφιακής Δημιουργίας και Καλών Τεχνών για την κατεύθυνση «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης».

Μπορεί, επίσης, να γίνει δεκτός υποψήφιος από οποιοδήποτε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Παιδείας (σύμφωνα με το ν. 2916/01 ή ισοτίμων βάσει της κείμενης νομοθεσίας) ύστερα από σχετική εισήγηση της Σ.Ε. και αιτιολογημένη απόφαση της ΓΣΕΣ.

Γίνονται δεκτές αιτήσεις πτυχιούχων που ο βαθμός του πτυχίου (ή του πιστοποιητικού) είναι τουλάχιστον 6 (με τα αναγκαία πιστοποιητικά ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν πρόκειται για πτυχίο ξένου ΑΕΙ). 

Κατεβάστε το ΦΕΚ Ίδρυσης του Νέου ΠΜΣ 2014 καθώς και τον πρόσφατο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέραν της επίτευξης των στόχων του ΠΜΣ, στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία διεθνή συνέδρια, έχει εκδώσει συλλογικούς τόμους καθώς και τα μοναδικά έως τώρα ακαδημαϊκά περιοδικά («Ζητήματα Επικοινωνίας» και «Ελελεύ») για τη μελέτη του επικοινωνιακού φαινομένου. Στο πρώτο από αυτά («Ζητήματα Επικοινωνίας»)  εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν στο Τμήμα σε συνεργασία με ξένους πανεπιστημιακούς συνεργάτες, παρουσιάζονται πολλά συλλογικά ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις, αρκετά από τα οποία περιλαμβάνουν διεθνείς συνεργασίες καθώς και εργασίες που προέρχονται από τις διπλωματικές των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος. Στο δεύτερο («Ελελεύ»), του οποίου οι εκδόσεις συνοδεύουν θεματικές ενότητες ή Συνέδρια που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, φιλοξενούνται επίσης μελέτες και κείμενα των μελών ΔΕΠ, ξένων επιστημόνων, καθώς και εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Δείτε την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 μέσω της οποίας  ανακοινώνεται η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων εισαγωγής/ φοίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που αποτελείται από τις τέσσερις (4) κατευθύνσεις :

1)     Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα

2)     Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα

3)     Πολιτισμικές  και Κινηματογραφικές  Σπουδές

4)     Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα  Αλληλεπίδρασης

 

Κατεβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό  Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Κατεβάστε τη φόρμα για την συστατική επιστολή

Κατεβάστε την Αίτηση Κατάθεσης Δικαιολογητικών για το ακαδ. έτος 2017-2018

*****************************************************************************************

Δήλωση θέματος διπλωματικής εργασίας

 

Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες του μεταπτυχιακού προγράμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.