(Η αίτηση σε μορφή Word)
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΜΣ
(ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΕΜΜΕ)
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Τα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσουν για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 διαγωνισμό εισαγωγής/φοίτησης στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία. Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής», σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2083/92, την Υπουργική Απόφαση 39758/B7/31.05.2007 (ΦΕΚ Β 928/11.06.2007) και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
1. ΔΕΚΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτές αιτήσεις πτυχιούχων Α.Ε.Ι. από τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Μουσικών Σπουδών και Κοινωνικής (Πολιτισμικής) Ανθρωπολογίας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Πτυχιούχος οποιουδήποτε άλλου Τμήματος ή Σχολής Ανώτατης Παιδείας (σύμφωνα με το N. 2916/01) μπορεί να γίνει δεκτός ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής, εφόσον διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ. Γίνονται επίσης δεκτοί οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, συναφούς με το Π.Μ.Σ. αντικειμένου.
Γίνονται δεκτές αιτήσεις πτυχιούχων που ο βαθμός του πτυχίου (ή του πιστοποιητικού) είναι τουλάχιστον «Λίαν καλώς» (με τα αναγκαία πιστοποιητικά ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή τον ΔΟΑΤΑΠ όταν πρόκειται για πτυχίο ξένου ΑΕΙ). Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της μπορεί να κάνει δεκτές αιτήσεις υποψηφίων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει στο πτυχίο το βαθμό «Λίαν καλώς», εφόσον διαθέτουν δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή αξιόλογο συγγραφικό, ερευνητικό ή καλλιτεχνικό έργο, ή σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τομείς συναφείς με τα γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ. Οι πρόσθετες τυπικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου.
Έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση και φοιτητές οι οποίοι καθίστανται πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. κατά την περίοδο Ιουνίου 2011. Για τη συμμετοχή των φοιτητών αυτών στη διαδικασία επιλογής κατά το μήνα Σεπτέμβριο απαιτείται πιστοποιητικό από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, στο οποίο να φαίνεται ότι περάτωσαν τις σπουδές τους κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Η εγγραφή τους, εφόσον επιτύχουν, θα οριστικοποιηθεί με την έγκαιρη, εντός προθεσμίας, προσκόμιση του αντίστοιχου πτυχίου.
2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Επιτυχόντες θεωρούνται οι πρώτοι είκοσι (20) που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο βαθμό στη γραπτή εξέταση και στην προφορική συνέντευξη.
Δεν εισάγεται υποψήφιος, ο οποίος δεν συγκεντρώνει τον βαθμό πέντε (5) στο σύνολο και σε κάθε επί μέρους στοιχείο των εξετάσεων.
3. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΤΛΟΥ
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Μ.Σ.
4. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι για να φοιτήσουν στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα πρέπει να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (Σταδίου 5, 7ος όροφος, γραφείο 718, τηλ. 2103689406 begin_of_the_skype_highlighting 2103689406 end_of_the_skype_highlighting, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00-13:00) από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2011 τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αίτηση (το έντυπο χορηγείται από τη Γραμματεία ή μέσω internet [βλ. συνημμένο αρχείο]).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου Α.Ε.Ι. (των τμημάτων που αναφέρονται στον όρο 1).
3. Επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
4. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα δακτυλογραφημένο.
5. Επικυρωμένη φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
6. Δύο συστατικές επιστολές (σε σφραγισμένο φάκελο).
7. Επιστημονικές δημοσιεύσεις (εφόσον υπάρχουν).
8. Επικυρωμένο πιστοποιητικό ξένων γλωσσών.
5. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Οι εξετάσεις καθώς και η προφορική συνέντευξη που θα ακολουθήσει θα διενεργηθούν από 12 έως 23 Σεπτεμβρίου 2011 σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν με σχετική ανακοίνωση.
Για την επιλογή των υποψηφίων είναι υποχρεωτική η άριστη γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, ιδίως αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής. Το επίπεδο των γνώσεων θα διαπιστώνεται είτε με την κατοχή αντίστοιχου διπλώματος ή έπειτα από σχετική εξέταση (μετάφραση κειμένου σχετικού με το περιεχόμενο του Διατμηματικού Π.Μ.Σ.). Οι αλλοδαποί φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και να προσκομίζουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Θα συνεκτιμώνται και τα εξής:
Α) Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις προπτυχιακές σπουδές, που θα διαπιστώνονται από την αναλυτική βαθμολογία και το βαθμό πτυχίου.
Β) Τα κίνητρα και η γενική ικανότητα του υποψηφίου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. που θα διαπιστώνονται από δύο συστατικές επιστολές καθηγητών τους και από προσωπική συνέντευξη. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξαιρούνται από την κατάθεση των συστατικών επιστολών.
Γ) Η επιστημονική, ερευνητική ή και επαγγελματική εμπειρία των υποψηφίων στα γνωστικά αντικείμενα του Διατμηματικού Π.Μ.Σ., εφόσον αυτή υπάρχει.
Επισυνάπτεται κατάλογος ενδεικτικής βιβλιογραφίας για τις εξετάσεις.
Αθήνα, 19 Μαΐου 2011
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής
Καθηγητής Παύλος Κάβουρας
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Τ. Αντόρνο, Η Κοινωνιολογία της Μουσικής, εκδ. ΝΕΦΕΛΗ, Αθήνα 1997.
* - Ζ. Ατταλί, Θόρυβοι. Δοκίμιο πολιτικής οικονομίας της μουσικής, εκδ. ΡΑΠΠΑ, Αθήνα 1991.
- Ε. Βυλερμόζ, Ιστορία της Μουσικής, τόμος Α΄ και Β΄, εκδ. ΥΠΟΔΟΜΗ, Αθήνα 1979.
* - Λ. Γκερ, Το Φανταστικό Μουσείο των Μουσικών Έργων, εκδ. ΕΚΚΡΕΜΕΣ, Αθήνα 2005.
- Τ. Ήγκλετον, Η Έννοια της Κουλτούρας, εκδ. ΠΟΛΙΣ, Αθήνα 2003.
- Τ. Ήγκλετον, Η Ιδεολογία του Αισθητικού, εκδ. ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, Αθήνα 2006.
* - Π. Κάβουρας (επιμ.), Φολκλόρ και παράδοση. Ζητήματα ανα-παράστασης και επιτέλεσης της μουσικής και του χορού, εκδ. ΝΗΣΟΣ, Αθήνα 2010.
* - Τζ. Κάουαν, Η πολιτική του σώματος. Χορός και κοινωνικότητα στη βόρεια Ελλάδα, εκδ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Αθήνα 1998.
* - K. Krauss, T. Adorno κ.ά. (συλλογικό), Η κουλτούρα των μέσων, εκδ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Αθήνα 1991.
* - Γ. Μανιάτης, Ρίχαρντ Βάγκνερ, ‘Το καθαρά ανθρώπινο’, εκδ. ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ, Αθήνα 2004.
* - Κ. Νταλχάους, Αισθητική της Μουσικής, εκδ. ΣΤΑΧΥ, Αθήνα 2000.
- Π. Πανόπουλος (επιμ.), Από τη μουσική στον ήχο: Εθνογραφικές μελέτες των S.Feld, M. Roseman και Α.Seeger, εκδ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Αθήνα 2005.
* - Ν. Πόστμαν, Τεχνοπώλιο. Η υποταγή του πολιτισμού στην τεχνολογία, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα 1997.
- Ν. Πόστμαν, Η Πυξίδα του Μέλλοντος. Πώς το παρελθόν μπορεί να βελτιώσει το μέλλον μας, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα 2002.
* - Ρ. Σένετ, Η Τυραννία της Οικειότητας, εκδ. ΝΕΦΕΛΗ, Αθήνα 1999.
* - Κρ. Σμωλ, Μουσικοτροπώντας. Τα νοήματα της μουσικής πράξης και της ακρόασης, εκδ. ΙΑΝΟΣ, Αθήνα 2010.
- Μ. Τσέτσος και Γ. Φούλιας (επιμ.), W.A. Mozart: Δεκαπέντε προσεγγίσεις, εκδ. ΝΕΦΕΛΗ, Αθήνα 2008.
* - Αν. Χαψούλας, Εθνομουσικολογία. Ιστοριογραφικές και εθνογραφικές διαστάσεις, εκδ. ΝΗΣΟΣ, Αθήνα 2010.
Στις εξετάσεις οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε δοκίμιο το οποίο θα αφορά τις ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής. Η αναγραφόμενη στην προκήρυξη βιβλιογραφία είναι ενδεικτική και βοηθητική για τους υποψήφιους. Καλό είναι οι υποψήφιοι να έχουν μελετήσει τα βιβλία που σημειώνονται με αστερίσκο.