ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ &
ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014
Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό εισαγωγής/ φοίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που αποτελείται από τρείς (3) κατευθύνσεις :
1) Ευρωπαϊκές Επικοινωνίες: Δομές και Πολιτικές
2) Κοινή γνώμη και Δημόσια Επικοινωνία
3) Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2083/92, όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 3685/08 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει σήμερα από τον Ν.4009/11 την Υπουργική Απόφαση Φ. 711/β7/682/14-11-95 ΦΕΚ 1018, τ. Β1 της 11/12/95, την Υπουργική Απόφαση Β7/288/26-6-2000 ΦΕΚ 873, τ. Β’ της 17/7/00, την Υπουργική Απόφαση 100061/Β7/22-10-08 ΦΕΚ 2304, τ. Β’ της 12/11/08 και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π. Μ. Σ. του Τμήματος.
Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις :
1. ΔΕΚΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί:
οι πτυχιούχοι Α. Ε. Ι. της ημεδαπής και αλλοδαπής των Τμημάτων Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φιλοσοφικών, Κοινωνικών, Νομικών Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών καθώς και των Επιστημών της Αγωγής. Επίσης,
α) μόνο για την κατεύθυνση «Ευρωπαϊκές Επικοινωνίες: Δομές και Πολιτικές» γίνονται επίσης δεκτοί οι πτυχιούχοι Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών.
β) μόνο για την κατεύθυνση «Κοινή γνώμη και Δημόσια Επικοινωνία» γίνονται επίσης δεκτοί οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. των Τμημάτων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας και Νομικής.
γ) μόνο για την κατεύθυνση «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» γίνονται επίσης δεκτοί οι πτυχιούχοι Σχολών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας, Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Ψηφιακής Δημιουργίας και Καλών Τεχνών, των οποίων ο βαθμός πτυχίου (ή του πιστοποιητικού) πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς», με αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) όταν πρόκειται για πτυχίο ξένου Α. Ε. Ι. Μπορεί, επίσης, να γίνει δεκτός υποψήφιος από οποιοδήποτε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Παιδείας (σύμφωνα με το Ν. 2916/01) ύστερα από σχετική εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης. Η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της μπορεί να κάνει δεκτές αιτήσεις υποψηφίων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει στο πτυχίο το βαθμό «Λίαν Καλώς» εφόσον διαθέτουν δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο ή πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό ή καλλιτεχνικό έργο, καθώς και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τομείς συναφείς με αυτούς του Τμήματος. Οι πρόσθετες τυπικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται στην καταβολή 150€ για την εξέταση φακέλου, ποσό το οποίο θα κατατίθεται στον λογαριασμό 81706531 της Εμπορικής Τράπεζας. (το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται )
Έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση και φοιτητές οι οποίοι καθίστανται πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ κατά την περίοδο Ιουνίου 2013. Για τη συμμετοχή των φοιτητών αυτών, απαιτείται πιστοποιητικό από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, στο οποίο να φαίνεται ότι περάτωσαν τις σπουδές τους κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2013. Η εγγραφή τους, εφόσον επιτύχουν, θα οριστικοποιηθεί με την έγκαιρη εντός προθεσμίας προσκόμιση του αντίστοιχου πτυχίου.
2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Το Π.Μ.Σ. στην παρούσα φάση θα δεχτεί συνολικά τριάντα (30) φοιτητές για τις 3 κατευθύνσεις.
Επιτυχόντες θεωρούνται οι πρώτοι δέκα (10) σε κάθε κατεύθυνση που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο βαθμό στη γραπτή και στην προφορική συνέντευξη και θα εγγράφονται με τη σειρά επιτυχίας τους. Η γραπτή εξέταση αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής βαθμολογίας κι αντίστοιχα η προφορική στο 30%. Εάν ένας επιτυχών δεν αποδέχεται την εγγραφή του τότε ο αριθμός δέκα (10)
συμπληρώνεται από τους κατά σειρά επόμενους μετά τον αριθμό δέκα (10) των
αρχικά επιτυχόντων ανά κατεύθυνση. Η ακρίβεια του τελικού βαθμού του υποψηφίου ορίζεται στον πρώτο δεκαδικό. Σε περίπτωση που υποψήφιοι άνω του ενός ισοβαθμούν στη 10η θέση της κατάταξης για την κάθε κατεύθυνση θεωρούνται επιτυχόντες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3685/2008 αρθ.4 εδ.2 επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτός ένας (1) υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του Π.Μ.Σ. και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.
3. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΤΛΟΥ
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Μ.Σ όπως έχει εγκριθεί από τη Γ.Σ.Ε.Σ του Τμήματος, για τις οποίες οι υποψήφιοι υποχρεούνται να λαμβάνουν γνώση και να τηρούν πιστά.
4. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι για να φοιτήσουν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π. Μ. Σ.) του Τμήματος θα πρέπει να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος (Σταδίου 5, 7ος όροφος, γραφείο 718 τηλ. 2103689457, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00-13:00) από Δευτέρα 13/5/2013 έως Παρασκευή 21/6/2013 τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Οι υποψήφιοι/ες καταθέτουν είτε πρωτότυπα δικαιολογητικά ή επικυρωμένα αντίγραφα τα οποία δεν επιστρέφονται.
5. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Οι εξετάσεις καθώς και η προφορική εξέταση που θα ακολουθήσει θα διενεργηθούν στο διάστημα από 16 Σεπτεμβρίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2013 σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν με νέα σχετική ανακοίνωση. Δεν εισάγεται υποψήφιος, ο οποίος δεν θα συγκεντρώσει το βαθμό 5 (πέντε) σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα και στην προφορική συνέντευξη.
Για την επιλογή των υποψηφίων είναι υποχρεωτική η άριστη γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής. Το επίπεδο των γνώσεων θα διαπιστώνεται με την κατοχή αντίστοιχου διπλώματος, (Proficiency ή Toefl με score άνω του 550 (ή 89) για τα Αγγλικά, Dalf C1 για τα Γαλλικά και Grosses Sprachdiplom για τα Γερμανικά). Οι αλλοδαποί φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα, και να προσκομίζουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Θα συνεκτιμώνται και τα εξής :
Α) Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις προπτυχιακές σπουδές, που θα διαπιστώνονται από την αναλυτική βαθμολογία και το βαθμό πτυχίου.
Β) Τα κίνητρα και η γενική ικανότητα του υποψηφίου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Π. Μ. Σ. που θα διαπιστώνονται από δύο συστατικές επιστολές καθηγητών τους και από προσωπική συνέντευξη με τη Συντονιστική Επιτροπή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξαιρούνται από την κατάθεση των συστατικών επιστολών.
Γ) Η επιστημονική, ερευνητική ή και επαγγελματική εμπειρία των υποψηφίων σε θέματα επικοινωνίας, εφόσον αυτή υπάρχει.
Επισυνάπτεται ενδεικτική βιβλιογραφία για τις εξετάσεις.
Αθήνα, 24/4/2013
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και
Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Καθηγητής Γεώργιος Πλειός
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
2. Για την κατεύθυνση: Κοινή γνώμη και Δημόσια επικοινωνία
3. Για την κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης.
Επισυναπτόμενη Δήλωση Δικαιολογητικών